Friday, April 22, 2016

Sämmi Grill

Me sõitsime ühel päeval mööda Tallinn-Narva maanteed, ilm oli ilus, kõht oli tühi. Otsustasime Arturi šašlõkibaari sööma minna, aga seal oli selline rahvamass, et me ehmatasime ära. Mis seal ikka, Haljalas on ju uus ja põnev söögikoht (no tegelikult mitte enam NII uus)! Võtsime suuna Sämmi Grilli. 
See on väga hea asukohaga, kohe Haljala ristmiku ääres, paistab maanteelt ilusti silma, aga millegipärast ei on nende parkla enamasti üsna tühi. Meie restohundid ei olnud sinna ka enne eriti sattunud (mina ühe korra olin käinud, mu kaaslane polnud kordagi sinna jõudnud). 
Meie astusime Sämmi juurest läbi ühe kena neljapäeva pärastlõunal, peale meie oli majas paar teenindajat, ilmselt paar köögitöölist ja üks laudkond. Vaikne jah. No aga tööpäev ka. 
Kui mul oli eelmisest korrast meeles, et tuleb ise letilt menüüd võtta ja pärast valimist letti tellima minna, siis praeguseks on olukord muutunud. Või on lihtsalt teenindaja püüdlikum :) Ma olin juba valmis püsti tõusma ja leti äärde minema, kui teenindaja tellimust võtma saabus. Meeldiv üllatus! 
Mina tellisin vee ja Armeenia sealihašašlõki (10.30.-). Minu kaaslane Saksapärase sealiha (8.80.-) ja apelsinimahla. Tema huvitus ka kartulitest. Kui mina tellin väljas käies 99% ajast friikartulid, sest nende puhul on kindel, et sa saad suhteliselt seda, mida eeldad, siis kõigi muude kartulitega tuleb vahel selliseid koledaid üllatusi, et... Ma olen saanud ikka mikrouunis kuumutatud keedukartuleid, pakikartuliputru (no mida??) ja friteeritud ahjukartuleid... No ka seekord tuli välja, et kuigi menüüs on kartulivalik üsna lai (friikartulid, kartulisektorid, küpsekartulid, keedukartulid), siis peale keedukartulite tehakse tegelikult kõik fritüüris. Hea teada.Veider, kui loominguliselt neisse lisanditesse söögikohtades suhtutakse. Kui ma tulen sööma ja maksan selle eest raha, siis nimetage mind naiivseks, aga ma eeldan, et kui kirjas on kartulipüree, siis see ongi reaalselt kohapeal tehtud kartulipüree (mina julgen ainult ühes kindlas kohas püreed tellida, sest ma tean, et seal tõesti tehakse see ise kohapeal). Ja kui on kirjas küpsekartul, siis ma eeldangi, et see on küpsetatud. Ahjus. Ma poleks enne selle blogi alustamist isegi selle peale tulnud, et sellist asja üle kontrollida.
Maja ise mulle väga meeldib. Aknad on suured, valgust on palju, lauad on üsna lähestikku, aga kuna tegelikult ruumi on, siis enamasti on väga privaatne tunne. Me arutasime seda ka, et huvitav, kas suvel ikka lüüakse terrassile lauad lahti, et inimesed saaksid õues istuda. Mis mõnes mõttes kõlab ülihästi, ma tahaksin küll pigem värskes õhus istuda. Samas, kuna see koht asub nii suure maantee ääres, siis ma pole kindel, kuidas see suvel palavas toimiks, kas oleks üsna tolmune ja mürane? Peab ükskord suvel veel testima minema, et oskaks seisukohta võtta :) 
Toitude laudatulek võttis omajagu aega. Mis tegelikult on isegi hea uudis, see näitab, et ei ole mingit ettevalmistehtud liha, mis mikrouunis soojaks lastakse. Kui läheb aega, siis loodetavasti tehakse kõik ikka värskelt tellimise peale. Mis oleks ka normaalne. Leivakorv oli selline kesine, aga joogid toodi lauda nii armsates retrolikes rohelistes klaasides, mis minu arust oli ilus nüanss.
Portsud olid tõesti korralikud. Noh, keegi päris toidukoomasse ei sattunud, aga kõhu sai ikka põhjalikult täis :) Mina nautisin väga oma šašlõkki. See polnud ehk parim šašlõkk, mida ma oma elus saanud olen, aga see oli ikka väga mõnus. Polnud üleküpsetatud ega kuiv, polnud liiga toores, maitsestus oli ka üsna paigas. Ainus, millest ma puudust tundsin: kastet oleks võinud kartulite jaoks eraldi olla. Liha all oli natuke seda vürtsikat armeeniapärast tomatikastet, aga kartulite jaoks jäi seda väheseks ja kogu praad oli sellepärast natuke raske süüa. Kuivaks jäi. 
Minu sõber kurtis, et tema sealiha oli kohati üleküpsetatud. Ja mitte ainult seda, vaid ikka kohati lausa kõrbenud ja ei kõlvanud süüa. Muidu hindas ta oma kogemust täitsa keskmiseks. Üldiselt võib öelda, et me mõlemad jäime oma käiguga üsna rahule. 
Nüüd, teeninduse poole pealt: see teenindaja, kes meilt tellimused võttis, oli kummaliselt passiivne ja natuke külma suhtumisega. Ma olin natukene üllatunud, et kui majas on kaks laudkonda, siis ei ole teenindajal aega isegi väikeseks naeratuseks ja küsimuseks, et kuidas toit oli või... Töö sai tehtud, aga midagi ekstra seal küll juures ei olnud :) Täpselt nii palju, kui minimaalselt vaja. No see tüdruk, kes meie toidud lauda tõi, oli hoopis teisest puust, Suur naeratus näol, kohe tekkis selline mõnus soe õhkkond :) Kahjuks minu kaaslane seda ei näinud, sest tema oli sel ajal nina puuderdamas :) Aga jah, öö ja päev. Kui suure erinevuse annab see, kui sa teed oma tööd naeratusega. See väike "midagi ekstra", mis jääb meelde ja tekitab selle tunde, et tahaks tagasi tulla. 
Muidugi, asukoht on neil hea, toit on aus, kui kedagi menüü täpsemalt huvitab, siis neil on koduleht ka, seda saab näha SIIN. Mina eelistaksin küll pigem Arturit, aga kui seal jälle metsikult rahvast on, siis oleks Sämm minu plaan B :)

Punktid nägid meil seekord välja nii: 

                               Arbuusisuhkur                Stradlin
Interjöör                        8/10                            8/10
Toit                                8/10                            7/10
Teenindus                    6/10                            4/10

Sämmi Grill saab restohuntidelt keskmiseks hindeks seega 6.8



Saksapärane sealiha 8.80.-

Armeenia seašašlõkk 10.30.-
 

2 comments:

  1. Mul tuttav rääkis kuidas ta oli endale mereanni salatit tellinud aga mereannid olid ära unustatud :D

    ReplyDelete
  2. :D Sellist nalja tahaks isegi kogeda... Nüüd tuleb tagasi minna puhtalt selleks, et seda mereannisalatit proovida :D

    ReplyDelete